זכיינות היה שיטה ידועה על מנת לצאת בצעד כלכלי ומשתלם, במינימום מאמץ וסיכונים. עם זאת כמו בכול דבר גם כאן ניתן למצוא את הצד החיובי לצד השלילי של נקיטת צעד שכזה. על כן לפני שקופצים למים, מוטב לדעת במה דברים אמורים, מהן ההשלכות, מהם התנאים ולפני ואחרי הכול יש להכיר את החסרונות, ממש כפי שמכירים את היתרונות, כי גם פה אין פלוס ללא מינוס, אין להרוויח בגדול מבלי לקחת כמה סיכונים. עם זאת, אם מודעים מראש לסיכונים, ניתן להקטין את ההפסדים ומנגד להגדיל את הצד הרווחי.
חסרון א'
נתחיל עם החסרונות. יש לדעת שכשמדובר על להיות זכיין, מדובר על להיות נתון למרותה של חברה חיצונית – של גוף נוסף. מה הכוונה? ובכן מדובר על היבט שמשקף ונוגע לכל מה שקשור להפעלת העסק, כך שיש לדעת שלא ניתן להיות יצירתיים או ספונטניים, אלא יש לפעול בצמוד לרף החברה ולנורמות העבודה שלה, אחרת ניתן לסטות מההתחייבות, וכאן כבר מדובר בסכנת תביעה ובהסתבכות משפטית.
חסרון ב'
כמו כן יש להיות מודעים לכך שזכיינות הינה מערכת יחסים. כך שכמו שבין עובד למעסיק עלולים להתעורר חילוקי דעות שעשויים להעיב על המשך יחסי העבודה, הרי שגם במקרה זה מדובר על מערכת יחסים בן שני גופים, כך שאם מערכת היחסים עולה על שרטון, ניתן להסיק מכך שהמשך הפעילות העסקית עשויה להיתקל בקשיים מיותרים. כך שלא ניתן לגזור את הקשר של החבילה ולהמשיך הלאה כמו במערכות יחסים אחרות, אלא פה יש ללמוד לחיות ביחד, ולא פעם מדובר על ללכת על קליפות ביצים.
יתרונות
לצד החסרונות יש לא מעט יתרונות, ואלו הם שגורמים לתחום הזכיינות להיות כה רווחי ומכאן שגם פופולארי. מדובר על קיצור הליכים בעת הקמת העסק, כך שאין צורך להשקיע בפרסום, מיתוג ובהכנסת המוצר לשוק. בנוסף מדובר בחיסכון בזמן ולבסוף מדובר על גזירת קופון גדול יותר ובאופן מהיר יותר. כך שמדובר על עסק שמוכן פשוט להמשיך ולקצור את ההצלחה שכבר זכה לה עד כה.